Sport

Dva pogotka Mbappea, dva različita poluvremena i druga pobjeda trikolora

Dva pogotka Kyliana Mbappea bila su dovoljna Francuzima za pobjedu protiv Danske. Pogađao je u 61. i 86. minuti.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Pravu geometrijsku polemiku vodili su večeras, na stadionu 974, Didier Deschamps i Kasper Hjulman. Descamps je preferirao kombinaciju izlomljenih krivih i okomith, dok se Hjulman strogo držao pravih linija. Rezultiralo je to prvim poluvremeno koje bi se previše moglo dopasti ljubiteljima šaha.

Francuzi su čuvali posjed na sredini terena, dok su se Danci disciplinovano držali svoje polovine. Šanse koje nisu došlee kao posljedica organizovanih napada, nago kao anomalija u fukcionisanju sistema, nisu donijele promjenu rezultata. Schmeichel je branio udarace Rabiota, Griezmanna i Mbappea, dok su Danci istračali svega jednu kontru, koju je šutem pored gola završio Cornelius. Utisak je da je prethodno bio u ofsajdu. Sa apsolutnom nulom otišlo se u svlačionice.

Činilo se da drugo poluvrijeme neće donijeti nikakve promjene, kada je Theo Hernandez oduzeo loptu Dancima, iznio je sa svoje polovine, razmijenio dupli pas sa Kylianom Mbappeom, koji matira Schmeichela. Bila je to 61. minuta i semafor je pokazivao 1:0 za Francusku.

Taktike su pale u vodu, sistemi su se napokon raspali. Danci se pokušavaju brzo vratiti, nakon jednog prekida u gužvi u šesnaestercu najbolje se snalazi Andreas Christiansen, centralni štoper Danske. Lopte se odbijala kao u fliperu, na kraju je Christensen podmetnuo glavu i Lloris je bio nemoćan. Sedam minuta nakon vodstva Francuza, rezultat na semaforu je bio poravnat.

Oba selektora kao da su osjetila da mogu uzeti puni plijen. Počele su izmjene, a dinamika igre se ubrzala. Prilike se nižu pred Schmeicheovim golom, ali uspijevaju uzvratiti i Danci. I kada se činilo da bi meč mogao završiti remijem, Kounde šalje dugu loptu uz desnu liniju. prihvata je Kingsley Coman, dribla, probija se, a onda ostavlja loptu za Griezamanna, koji je ubacuje u šesnaesterac. Na pravom mjestu bio je Kylian Mbappe, koji postiže ukupno treći pogodak na Mundijalu i izjednačava se na vrhu liste strijalaca sa Enerom Valenciom.

Francuzi su sa šest bodova osigurali nastup u osmini finala, očekuje ih “revijalna” utakmica protiv Tunisa, dok će Danci za porlazak morati pobijediti Australiju i nadati se da se Francuzi neće štediti protiv Tunisa.

FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA