Sport

U Cazinu stasavaju novi fudbalski asovi, Limometal zdušno podržava rad s mladim talentima

Cazin je uvijek bio poznat kao riznica sportskih talenata. To se posebno odnosi na fudbal i u ovom gradu u Krajini prve fudbalske korake napravili su brojni uspješni fudbaleri.

FOTO: FACEBOOK/BOSNAINFO
FOTO: FACEBOOK/BOSNAINFO

Safet Nadarević, Hamza Čataković, Rijad Kapić, samo su neki od uspješnih fudbalera koji su u posljednje dvije decenije napravili zavidne karijere.

Fudbalski klub Krajina iz Cazina uvijek je posebnu pažnju posvećivao radu sa najmlađim kategorijama. Sve pohvale za njegov rad posljednjih godina idu na račun Mirsada Begića, nastavnika tjelesnog odgoja, koji se nakon aktivnog igranja posvetio radu sa najmlađim kategorijama.

– Pokušavam na najbolji način prenijeti znanje i usmjeriti dječake. Dugi niz godina radio sam u školi fudbala Talenat i ona je sada postala dio omladinskog pogona Krajine. Naime, mi radimo sa dječacima od šest godina i starijim i kada dođu do uzrasta od 12 godina, onda prelaze u Krajinu. U pretpionirima koje treniram trenutno imam 30-tak dječaka koji pokazuju veliku ljubav prema fudbalu i žele biti nasljednici Nadarevića, Čatakovića, Kapića… Naravno, za to je potrebno puno rada, ali i da se poklope i brojne druge stvari – kaže Mirsad Begić.

Fudbalski trener iz Cazina ističe da je u razvoju mladih fudbalera veoma bitan segment pravilno selektiranje. Fizički izgled djece i predispozicije pomažu u mlađim kategorijama, ali ako dječak ne napreduje, onda to nije prevaga kada dođe u kadete ili juniore. Zbog toga treneri moraju voditi računa da svi članovi moraju dobiti priliku i osjetiti čari nogometa.

– Na treninzima ne radimo sa više od 20 dječaka, jer onda teško možemo prenijeti potrebno znanje i svakom djetetu posvetiti dovoljno vremena. Kada na treningu imamo više od 20 dječaka, tada rade dva trenera. Za rad sa omladinskim kategorijama bitni su i uslovi. Zbog toga nam mnogo znači podrška uspješnih firmi i poslovnih ljudi. U posljednje vrijeme nam pomaže firma Limometal. Oni su prepoznali kvalitet našeg rada i kupili su opremu za naše dječake. Zahvalni smo vlasniku Mensuru Mulaliću, koji već godinama pomaže različite sportske kolektive u Cazinu. Nadamo se da će i ostali slijediti njegov primjer – kaže Begić.