Košarka

Evo računice: Šta Adisovim zmajevima treba za plasman u drugi krug Eurobasketa

Nakon dvije utakmice na Eurobasketu, izabranici Adisa Bećiragića imaju pobjedu protiv Mađarske i poraz od Njamačke. Rekli bismo da se to i očekivalo, mada se ipak ne možemo oteti dojmu da je protiv domaćina zamalo moglo biti i bolje.

FOTO: FIBA
FOTO: FIBA

Naravno, već su počele kalkulacije oko toga šta nam treba kako bi se plasirali među 16 najboljih u drugi krug koji će se igrati u Berlinu. A, zapravo, kalkulacija je ista kao i prije početka prvenstva.

Naime, treba nam još jedna pobjeda, najvjerovatnije, uz očekivane rezultate drugih utakmica. Sada, nakon što Slovenci imaju dva trijumfa kao i Njemačka, oni su poprilično sigurni za Berlin, ostali baš i ne. Pogotove ne Mađarska sa dva poraza, a u perspektivi ih čeka barem još dva ili sva tri do kraja njihovog nastupa.

Litvanija, Francuska i BiH imaju po jednu pobjedu i poraz. Ako bi Adisovi momci uspjeli da “skinu skalp” upravo jednoj od ove dvije selekcije, bilo bi to dovoljno za prolazak dalje. Sa obje pobjede, slavili bismo naše heroje i čekali nove duele u Berlinu, a sa sve tri predstojeće pobjede niko nam ne bi bio ravan.

No, treba biti realan, ako pobijede bilo koga iz trolista Slovenija, Francuska i Litvanije, biće veliki rezultat,. Ne uspiju li u tome Nurkić i drugovi, a ostanu li na nivou borbenosti i želje koju su do sada pokazali, nećemo im zamjjeriti jer su dali sve od sebe, a to što su drugi bolji…, to je sada tako…

Prihvati notifikacije