Sport

23. januara počinje serijal "(Ne)uspjeh prvaka s Mariom Stanićem"

Svečanom premijerom prve epizode " (Ne)uspjeh prvaka s Mariom Stanićem"na kojoj je gostovao predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, predstavljen je regionalni serijal životnih priča najvećih sportaša ovih prostora.

FOTO: FK ŽELJEZNIČAR
FOTO: FK ŽELJEZNIČAR

Fudbaleru Mariju Staniću ovo je prvi voditeljski angažman, koji je, sudeći po reakcijama publike, odradio vrhunski. Prva emisija donosi ekskluzivni razgovor o 48 dramatičnih sati koji su prijetili raspadu UEFA-e i nestanku Lige prvaka. Čeferinova priča o još jednoj velikoj pobjedi Davida protiv Golijata i donošenju ispravnih odluka dobila je veliki aplauz prepune dvoranebeogradskog hotela Hilton na kraju emitiranja isječaka iz emisije koja će se očito nestrpljivo iščekivati, ne samo u regiji nego u cijelom sportskom svijetu.

– Ova dvorana je ispunjena sportašima koji su ostavili veliki trag u sportu, pa stoga bi bila šteta da se ne ekraniziraju njihove sportske priče ne čuju i drugi, prvenstveno mlađi naraštaji. Živimo u nekom žutilu, pred djecom je mnogo prepreka i moramo ih naučiti da je neuspjeh sastavni dio života. , ali i da nakon svakog neuspjeha, trudom i ustrajnošću, može uslijediti uspjeh – poručio je Mario Stanić.

Sa Stanićem će se ispred kamere naći i velikani poput Luke Modrića, Slavena Bilića, Edina Džeke, Predraga Mijatovića, Nemanje Vidića, Nemanje Matića, ali i legende poput Ćire Blaževića. Susrest će se na sportskim i nekim drugim terenima, te na otvoren način razgovarati o svim aspektima sporta i sportskog razvoja – pobjedama, porazima, suparništvu, zajedništvu, talentu i upornosti. Serijal će se prikazivati dva puta sedmično, od 23. januara u 20 sati, ekskluzivno na Arena Premium 1 kanalu u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, uz repriziranja epizode do premijere sljedeće.

Emisija koja je premijerno uzvanicima prikazana u petak u Beogradu produkcija je Sportskih igara mladih, najveće amaterske sportske manifestacije u Evropi, koja je u svojih 27 godina postojanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji okupila preko 2.500.000 učesnika. Za cilj ima djeci približiti sportski način života i usaditi im važnost fair playa, kako na terenu, tako i u životu. Domaćin svečanosti i predsjednik Sportskih igara mladih, Zdravko Marić zamolio je za podršku i razumijevanje, istaknuvši kako je ovaj projekt za njega i cijeli njegov tim jedno novo iskustvo, a za cilj ima vrijednosti Igara prenijeti svima iz prve ruke aktera.

– Uprkos nedostatku iskustva u produkciji emisija, činjenica je da ga nismo imali ni kada smo započeli sa Sportskim igrama mladih, ali smo od početka vjerovali da vrijednosti koje one, a sada i ova emisija, zagovaraju, šalju jednu pozitivnu poruku svim naraštajima, posebice djeci i mladima, što je vrijedno svog truda i svakog izazova pred nama. Tako i sada vjerujemo u projekt i našu emisiju, za koju smo se odlučili kako bismo poslali veliku i jasnu poruku, prije svega djeci, kroz intervjue najvećih sportaša. Zaista mi je drago što je voditelj Mario Stanić, koji je kao veliki sportista i sam prošao taj put, te od sugovornika može izvući najbolju poruku za sve gledatelje. Znam da su ga mnogi tražili, a on se odlučio za rad sa nama – pojasnio je Zdravko Marić.

Na premijeru su stigli mnogobrojni gosti iz sportskog, političkog, vjerskog i ekonomskog kruga iz cijele regije, među kojima su: predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković, predstavnik Ministarstva kulture i sporta Vlade FBiH Goran Lulić, predstavnik Sportskog saveza Grada Mostara Igor Melher, delegacija Hrvatskog nogometnog saveza predvođena predsjednikom Marijanom Kustićem, delegacija Fudbalskog saveza Srbije, predstavnici sportskih saveza, organizacija, klubova, lokalnih samouprava iz cijele regije, te legendarni bivši sportisti: Mehmed Baždarević, Predrag Mijatović, Nemanja Vidić, Ivica Šurjak, Aljoša Asanović, Predrag Danilović, Željko Jerkov, Ivan Miljković, Sanja Malagurski, Željko Tanasković, Ivica Tucak, Dubravko Šimenc, Tonči Gabrić, Joško Jeličić, i dr.

– Prilike kao što je ova vrate mi vjeru u to da uprkos negativnim trendovima današnjice, možemo napraviti sjajne stvari kako bismo djecu odgajali u pravom smjeru. Energiju i toplinu koje sam danas osjetio među svim ovim ljudima je zaista teško opisati riječima. Koliko su Sportske igre mladih dobre i vrijedne, najbolje pokazuje činjenica ko se danas ovdje okupio. Nakon današnji reakcija, nimalo ne sumnjam u uspješnost projekta i želim puno sreće u radu – izjavio je Mehmed Baždarević, po završetku premijernog prikazivanja prve epizode serijala.